Mexikó, Yucatán-félsziget – összegzés

Rendben hazaértünk!!!

És akkor most jöjjön a mi véleményünk Mexikóról, jobban mondva a Yucatán-félszigetről. Azért mondom, hogy inkább csak a félszigetről, mert ez a része az országnak annyira a turizmusból él, hogy valószínűleg más képet kaptunk az országról, az emberekről, a közbiztonságról, mintha egy kicsit beljebb merészkedtünk volna.

Az emberek abszolút kedvesek, mosolygósak. Örülnek, ha köszönsz, de általában előre rád köszönnek. Könnyen ismerkednek, és nagyon értékelik, ha megszólalsz spanyolul. Nem gondolom, hogy olyan szinten beszélnék már spanyolul, de majd mindenki megdicsért. Szerintem ebben inkább az volt, hogy értékelték az igyekezetem.

Tudtuk, hogy ők nem magasak, de most már azt is tudjuk, hogy meglepően alacsonyak. Emiatt végképp nem értjük, hogy miért van MINDEN faluban (még a két utcás faluban is!) fedett kosárlabda pálya. Miért?

Egyetlen egy magyarázatot találtunk, de ez teljes mértékig megalapozatlan, tudományos és történelmi kutatások nélküli gondolat: már a Maja romvárosokban is mindenhol volt egy adott labdajáték pálya, ami a kosárlabda egyfajta elődje lehetett.

A félszigeten mindenhol ott van a rendőrség, villogó autóval járnak (mindig villog, nem csak akkor, ha dolog van), sétáló utcában, tereken, plázákban jelen vannak. Sőt egy kicsit erőt fitoktatóan a platós autóikon hátul a platón mindig áll két terepszínű egyenruhába öltözött szolgálatos gépfegyverrel a kezükben. A közbiztonság abszolút jó.

Ahhoz képest, hogy az első napok egyikén találkoztunk egy kint élő magyar nővel, aki eléggé leszólta a helyiek vezetési stílusát, nekünk nagyon pozitív volt a tapasztalatunk: türelmesek, beengedőek, nem anyáznak. A dudát kétféleképpen használják: az egy hosszú, az a rászólás a másikra, a két-három rövid pedig a köszönöm, vagy a gyere, beengedlek. Több a rövid duda, mint a hosszú. A szabályokat részben tartják be: dupla záróvonalon rendőr mellett gond nélkül megfordul. Cserébe mikor mi mentünk be egyirányú utcába, akkor se volt fejvesztés, csak kézzel mutatva jelezték, hogy a másik irányba kellene haladni. Balesetet kettőt láttunk a három hét alatt: az egyik egy kamion állt az út szélén leborulva a rakománya. Talán ki is volt gyulladva. A másik meg egy dugósabb részen egymásba csúszott két autó. Ez szerintem tök jó arány.

Viszont az utak minősége mérsékelten jó, és ebben a kevésbé turistás terület végképp alul teljesít. Eleve a keskeny és sokszor aszfaltba elbúvó, már-már láthatatlan fekvő rendőrök mennyisége iszonyat sok (ez így természetesen túlzás, mert persze, hogy látszik, ráadásul ki is vannak táblázva, de sokszor benéztük, pláne az elején), és a kátyúk is ott vannak mindenhol.

Kevés a szép ház, azt gondolom, hogy a lakóépületeken mutatkozik meg leginkább a szegénység. Rengeteg a falfestés, grafiti a házak oldalán ezzel színesítve a várost. És ezek a képek mind jók, egytől egyig!

A három hét alatt egyikünk se járt koszos vécében! Mindig mindenhol tök tiszta klotyó várt minket.

Mi nem vagyunk azok a szuper gasztró emberek, (de ez szerintem hamar átjött már), akik mindenhol a legjobb éttermeket keresik és szeretnek nagyokat zabálni. Mi azt szeretjük, ha nem vagyunk éhesek. Persze szívesen felfedezzük a helyi kajákat, és van ami közelebb áll hozzánk, valami kevésbé. Erre most én azt mondanám, hogy kevésbé.

Árak: a félszigeten nagyon is tisztában vannak vele, hogy a turista úgyis megfizeti. Ha nem az első, akkor majd a második. A szállás, a kaja, a belépő egyértelműen eszerint vannak árazva. Itt is azt láttuk, hogy ahogy mentünk egyre beljebb a félsziget kevésbé felkapott területeire úgy lett minden olcsóbb. Míg mondjuk voltunk 250 pesóért is cenotéban, addig voltunk 50 pesóért is. És igen, volt a kettő között különbség, de nem ötszörös.

És akkor a végére egy kis statisztika:

21 napot voltunk a félszigeten,

10 különböző szállást vettünk igénybe,

17 várost fedeztünk fel

9 maja romban jártunk,

15 cenotéban mártóztunk meg

196 km-t gyalogoltunk és

2857 km-t tettünk meg a bérelt kocsival

Különben meglepően kevés magyarral találkoztunk és az is mind pozitív élmény volt.

Összevetve mindent mi azt mondjuk, hogy klassz hely Mexikó, biztonságos a Yucatán-félsziget.

Hozzászólás