Róma, nem először – 5. nap

5. nap: 2023. szeptember 18.

Nem kapkodtunk reggel, de 10 órára ki kellett jelentkeznünk a szállásról utolsó nap lévén. A reggeli után megbeszéltem a recepcióssal, hogy maradhatnak a csomagjaink csak pakoljunk össze. A szállás szállodának kicsi, de nem is egy egyszobás Airbnb. Egy belvárosi ház harmadik emeletén, tök szépen felújított 8 szobából plusz reggelizőből álló mini szálló kedves fiatal recepciósokkal. Így aztán 10 óra volt mikor otthagyva a csomagjainkat elindultunk felfedezni azt a parkot, ami tőlünk 15 perc sétára van és egyik este már rápillantottunk. Egy picit városliget jellegű, a város forgatagából és zajából hirtelen kiszakadva egy nagy zöld területen találtuk magunkat hatalmas fákkal és kiégett fűvel (ami tavasszal szebb lehet, ha több eső esik), kis tavakkal, szökőkutakkal. A szív alakú 80 hektáros terület Róma harmadik legnagyobb és legnépszerűbb parkja. Az 1600-as évek legelején Scipione Borghese (Pál pápa műkedvelő unokaöccse, aki bíboros volt) hozta létre a park korábbi változatát felvásárolva a város szélén lévő szőlőst, hogy itt akár kedvenc időtöltésének, a vadászatnak is hódolhasson. Később, a XVIII. században Marcantonio Borghese herceg alakíttatta ki a ma is meglévő angolkert-stílust a parkban. Akkoriban itt végződött Róma, és csak a kiváltságosok sétálhattak a Villa sétányain. Ma bármelyik római és bármelyik turista megteheti ezt

A Villa Borghese park helyet ad két lóversenypályának, a kert legészakibb részében van egy állatkert, és két múzeum is található itt.

Két órát töltöttünk el itt, majd visszasétáltunk a városba úgy, hogy a spanyol-lépcsőt a tetején értük el, és onnan sétáltunk lefelé. Majd a környező utcákban csavarogtunk és közben megebédeltünk.

Délután 5-ig volt időnk, elég volt akkor elindulni a reptérre. Ezt az időt hasznosan akartuk tölteni, így elmentünk shoppingolni egy kicsit.

A repülő egy órás késéssel indult, amiből egy kicsit behozott, de végül éjfél után értünk haza.

Hozzászólás