Szlovénia – 13. nap

2017. augusztus 18.

A reggeli rutin feladatok után, még épp dél előtt elindultunk gyalog felfedezni a Mostnica szurdokot és a benne folyó Mostnica folyót.

Hihetetlenül gyönyörű volt, pedig látszott, hogy a folyó vízállása aránylag alacsony. A víz vájta szurdok fala oly különleges és csoda szép alakzatokat vett fel, hogy sokszor percekig csak álltunk és csodáltuk. A képek a látvány felét se adják vissza, ezért mindenkinek csak javasolni tudom, hogy egyszer az életben járjon utána, igazat írok-e.

Helyenként 1 méterre is összeszűkül a szurdok és van, hogy a 30 méter mélységet is eléri. Az utunk során sok smaragdzöld vizű örvényüsttel találkoztunk, melyekben lehet lubickolni – Tomi vakmerően, Bandi lelkesen, Eszter bátran ki is próbálta, míg én csak a szememmel hűsöltem a folyó jéghideg vizében. Íme: https://youtu.be/4Jky-Id9Np8

Stara Fuzinából, a falunkból felgyalogolni a 21 méter magasból lezúduló vízesésig majd visszajutni 15,6 km és bő 300 méter szintkülönbség. Mivel tényleg úton-útfélen megálltunk, hol fürdeni, hol csodálkozni, hol meg pihenni, így 7 óra után értünk haza. Közben a vízesés közelében még ebédeltünk is egy jót.


Este hazatérve már nem volt energiánk társasozni, pedig jó lett volna egy záró Carcassonne…

Hozzászólás